piątek, 4 października 2013

Zawijasy z ciasta francuskiego

Niestety moi znajomi wiedzą, że lubię gotować i że prowadzę bloga kulinarnego. Dlaczego niestety? Bo nie mogę skoczyć na dół do sklepu i kupić troszkę ciastek na wagę dla gości. Muszę się wykazać i przygotować coś smacznego, nawet jak mam ochotę leniuchować... W takich sytuacjach trzeba się położyć i pomyśleć, jak sobie ułatwić życie. Na takie okoliczności fajnie jest mieć w repertuarze kilka szybkich i smacznych przekąsek. I tak z okazji odwiedzin Edyty i Karola powstał szybki deser (przepis następnym razem) i zawijaski z ciasta francuskiego.



Składniki:

- ciasto francuskie
- szynka szwarcwaldzka
- parmezan
- prażone ziarna sezamu
- roztrzepane białko
- sól

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy białkiem. Układamy szynkę i posypujemy serem. Ciasto zwijamy ciasno, a potem kroimy na centymetrowe kromeczki. Na blaszce układamy papier do pieczenia. a na nim kładziemy na płasko zawijasy. Wszystkie smarujemy od góry białkiem, solimy i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15 minut (aż się zezłocą).

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz