niedziela, 27 października 2013

Ketchup pikantny

Postanowiłam w tym roku zrobić domowy ketchup. Ponieważ nie mam sprawdzonego przepisu, więc postanowiłam zrobić nieduże ilości, ale za to w kilku wariantach. W ten sposób w przyszłym roku będę wiedzieć, którym nam najbardziej smakuje. W pierwszej odsłonie będzie pikantny ketchup z blogu OlgaSmile.



Składniki:

- 5 kg pomidorów
- 6 czerwonych papryk (grillowanych i obranych ze skórki)
- 4 ostre papryczki chilli (bez pestek)
- 1,5 kg delikatnej cebuli (ja dałam czerwoną)
- 1 mały korzeń selera
- 150 g korzenia imbiru
- 1 duża główka czosnku
- 250 g brązowego cukru
- 400 ml octu winnego
- 4 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek nasion kolendry
- 2 łyżeczki goździków

Przygotowanie:

Paprykę chilli przecinamy na pół i pozbawiamy nasion. Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Miksujemy całe pomidory, paprykę grillowaną, paprykę chilli, czosnek, cebulę i imbir. Masę przelewamy do garnka. Przyprawy (kolendrę, zmiażdżone w moździerzu goździki) wrzucamy do woreczka i dokładamy do pulpy. Dodajemy też sól i seler. Gotujemy całość przez godzinę.
Wyławiamy woreczek z przyprawami i selera. Pozostałą pulpę przecieramy przez sito.
Znów całość gotujemy przez około 2 godziny (aż masa zredukuje się o połowę).
Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 1,5 godziny pamiętając o mieszaniu by nie przywarło i się nie przypaliło.(czas zależy jak gęsty przecier chcemy uzyskać.
Przekładamy do słoików 350 ml (wychodzi około 7 słoików) i wekujemy przez około 15 minut.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Uwaga:
Ja osobiście nie mam garnka na te proporcje. Musiałam kombinować na dwa garnki.
Pomidory musiałam sobie pociąć by móc je zmiksować blenderem.
Na przyszłość pierw podgotować, a potem miksować i znów gotować.

1 komentarz: