wtorek, 1 października 2013

Polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami

Ostatnio znudziła mi się pieczona polędwiczka i postanowiłam coś poeksperymentować. Oczywiście zwyciężyły składniki, które lubię.


Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe
- słoik suszonych pomidorów
- 2 kulki mozzarelli
- bazylia (lepsza by była świeża)
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- makaron
- cebula dymka

Przygotowanie:

Polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozkładamy jak książkę. Przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy. Na mięsie układamy suszone pomidorki i mozzarellę pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Zawijamy (ja nie wiążę ani nie zamykam wykałaczkami, bo z tego co wycieka powstaje pyszny sos) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso podlewamy zalewą ze słoika suszonych pomidorów. Odkładamy na dwie godziny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170 stopni. Gdy mięso już jest gotowe do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie na półtwardo.
Wyjmujemy mięso na deskę. Odcedzony makron przekładamy do sosu wraz z posiekaną cebulką dymką. Gotujemy około 3 minut by makaron zmiękł i wchłonął aromat sosu (jeżeli sosu jest mało możemy podlać odrobiną wody z gotowania makaronu).
Mięso kroimy i podajemy z makaronem i świeżym szpinakiem.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię polędwiczki, a jeszcze z pomidorami i mozzarellą to "niebo w gębie".

    OdpowiedzUsuń