Wszystkie o dziwo wyszły pyszne, choć według mnie dip z mango lepiej by pasował do kurczaka, schabu lub nachos. Do pasztetu chyba najbardziej pasował mi zielony lub klasyczny tatarski. A paprykowy był zaskakująco smaczny zwłaszcza dzięki cebulce.
Dip paprykowy
Składniki:
- 1 łyżka majonezu Kieleckiego
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę układamy na blaszce i opiekamy w piekarniku aż skórka się przypali. Wkładamy paprykę do woreczka by skórka się odparzyła. po ostygnięciu papryki zdejmujemy ją. - Można wykorzystać grillowaną paprykę ze słoika zakupioną na przykład w Lidlu. Paprykę (bez nasion) kroimy w drobną dość kostkę.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto na dobrze rozgrzanej oliwie.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki z majonezem i doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką.
Uwaga:
Robiłam już ze zwykła papryką marynowaną i też wyszedł super.
Można zrobić jako sos do mięsa na obiad, ale wtedy proponuję go zmiksować na jednolity sos.
Dip zielony
Składniki:
-200 ml majonezu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- sok z cytryny (mniej niż łyżeczka)
- cukier
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajko, cebulę i zieleninę drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki z majonezem i jogurtem. Dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku.
Uwaga:
Aż mnie korci by skosztować tego sosu z grillowanym mięskiem.
Dip z mango
Składniki:
- 1 miękkie awokado (u mnie 3 łyżki dipu z mango zakupionego w Lidlu)
- 2 ząbki czosnku -rozgniecione
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Miąższ z awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos tatarski
Składniki:
- 3 łyżki majonezu Kieleckiego
- 1 łyżka śmietany
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- marynowane grzyby leśne
- marynowane pieczarki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki drobno siekamy (grzybki kroimy trochę grubiej). Składniki mieszamy z majonezem i śmietaną. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
I tak kolejne przepisy i kolejny rok życia za mną. Dobrze, że tak wiele smacznego jeszcze przede mną.
P.S. Sebastian dziękuję za zdjęcia.
Jestem wielką miłośniczką dipów. Dobre są jako dodatek do chipsów, obiadów, nawet na zwykłej kanapce wyglądają i smakują bajecznie. Z Twoich sosów najbardziej przemówił do mnie - z mango. Wszystkie pozostałe już próbowałam, a z mango jeszcze nie. Dlatego dałaś mi motywację do zrobienia takiego dipu :)
OdpowiedzUsuń:) Kanapeczka z dipem na śniadanie... niemal królewskie śniadanie:) Ja większość z nich też robiłam, choć troszkę inaczej. Paprykowy robiłam już nie jeden raz, ale bez cebulki. Cebulka daje niesamowite wrażenie... Tatarski zawsze jest dobry, choć nigdy nie łączyłam leśnych grzybów z pieczarkami i jest to dobry sposób by zatuszować, że skończyły się domowe grzybki;) Zielony też robiłam, ale nigdy nie wpadłam na to by dodać chrzan. A mango by czymś zupełnie nowym.
OdpowiedzUsuńPowinnaś zblendować przed podaniem
OdpowiedzUsuń