środa, 31 lipca 2013

6. Dieta - Gulasz wegetariański

Odchudzanie idzie dalej. Powoli zbliżam się do pierwszego pomiaru kontrolnego wagi (jutro) i mam nadzieję na 2,5 kilograma w dół. Czas pokaże, czy się uda.

A oto wczorajsze menu:
- jajecznica na pomidorach
- owoce
- zupa pomidorowa (przepis w najbliższym poście)
- chlebek z mozzarellą
- serek wiejski z wędliną i carry.


Składniki:

-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 200ml gorącej wody z 1 łyżeczką przecieru pomidorowego
- 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 średnie cukinie
- 200g kalafiora
- 200g młodej marchewki
- 200g młodych ziemniaków
- 100ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki kroimy w niedługie słupki. Ziemniaki myjemy i przekrawamy na połówki. Pomidory i cukinię kroimy w drobną kostkę.
W żaro odpornym naczyniu podgrzewamy oliwę i smażymy do zmięknięcia cebulę. Dodajemy 3/4 papryki w proszku. Dusimy około 2 minut. Dodajemy wodę z przecierem, pomidory i gałązki rozmarynu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 35 minut (aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Gdy danie jest gotowe delikatnie wyjmujemy gałązki rozmarynu.
Wyjęte warzywa polewamy jogurtem oraz posypujemy papryką.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Uwaga:
Cała magia tego dania tkwi w jogurcie. Po dodaniu go warzywa robią się niesamowite.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz