poniedziałek, 13 maja 2013

Kurczak w maśle

Jest to kolejna potrwa charakterystyczna dla Indii. Ma ciekawy aromat. Nie jest pikantna, ani mocno korzenna. Jest lekko kwaskowa i słodka.


Składniki:

- 1kg filetów udek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 60ml soku z cytryny
- 250ml jogurtu
- 1 średnia cebula 
- 2 ząbki czosnku
- 3+2cm świeżego imbiru (do marynaty i sosu)
- 1 zielone chili
- 2+1 łyżeczki garam masali (do marynaty i sosu)
- 125ml przecieru pomidorowego
- 125ml wody
- 250ml śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 100g masła

Przygotowanie:

Pokroić kurczaka w paski o grubości 2cm. Posypać solą i polać sokiem z cytryny.
W mikserze zrobić jednolitą masę z jogurtu, posiekanej cebuli, posiekanego czosnku, 3cm startego imbiru, posiekanego chili i 2 łyżeczek garam masali. Mięso marynować w przygotowanej zalewie przez 4 godziny. 
Mięso wyjąć z marynaty by spokojnie obciekło.
Kurczaka dusić na głębokiej patelni pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Mięso osuszyć (sok spod mięsa jest nie wykorzystywany) i zawinąć w folię. 
Na głębokiej patelni roztopić masło. Przecier wymieszać z wodą, a następnie dodać imbir, śmietana, garam masala, cukier, chili w proszku, sok z cytryny, kminek. Do patelni wlać wymieszany przecier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 2 minut na średnim ogniu. Dodać kurczaka i zamieszać by sos ładnie obkleił mięso. Gotować na małym ogniu około 2 minut. 

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

4 komentarze:

  1. Próbowałam, bardzo dobre. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby gotuję dla siebie, niby ten blog jest moją książką kucharską... ale to bardzo cieszy, gdy ktoś z niego korzysta:)
    Dziękuję za wypróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karol to wypatrzyl i az oczy mu sie zaswiecily :). Bede probowac w weekend stworzyc to danie u nas w domku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Karol, że tu zaglądasz:) Dziękuję Edytko, że tu piszesz:)

    OdpowiedzUsuń