wtorek, 7 maja 2013

Biała kiełbasa zapiekana w warzywach

Danie z serii "co ja mam właściwie w lodówce?".

Dziś w lodówce znalazłam trzy surowe białe kiełbaski (troszkę mało jak na obiad dla rodziny), troszkę warzyw (hmm tylko papryki i cebulę)... Niby coś jest, ale w sumie to nic. Ale obiad musi być, więc stworzyłam coś jadalnego dodając ciekawy aromat. Dziś padło na pięć ostatnich daktyli. Uwierzcie mi, jest to mała ilość, ale wystarczy do podbicia aromatu całego garnka jedzenia.

Składniki:

- 3 surowe białe kiełbaski
- 1 duży pomidor
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- posiatkowana biała kapusta (ze dwie garści)
- 6 niedużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 5 suszonych daktyli bez pestek
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżka oliwy
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Siatkujemy kapustę, cebulę, paprykę, daktyle i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Dorzucamy pomidory pokrojone na ósemki i obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Dokładamy oliwę, wodę i przyprawy. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Czosnek obieramy, ale nie siekamy. Mieszamy wszystkie przygotowane składniki.

Przed zapieczeniem kiełbaski kładziemy na wierzchu  Przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 150 stopniach przez 2 godziny. Odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy aż kiełbaski złapią ładny kolor.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.


2 komentarze:

  1. Niby nic a danie zrobione :-) nie ma jak cos zakombninowac I polaczyc co sie znajdzie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. I zazwyczaj wychodzi pyszne danie, trudne do odtworzenia... bo rzadko lodówkę wypełniają te same resztki.

    OdpowiedzUsuń