piątek, 9 grudnia 2011

Placki ziemniaczane

Uwielbiam:) jak każdy człowiek...

Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- jajo
- mąka
- pieprz i sól

Przygotowanie:
Ścieramy cebulę i ziemniaki. Jeżeli jest dużo soku, to część odlewamy. Dodajemy jajo i mąkę aż masa będzie przypominać ciasto. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smażymy na patelni na dużej ilości oleju. By były chrupiące smażymy z każdej strony dwa razy. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Dla smakoszy proponuje podawać z duszonymi pieczarkami.

Składniki:
- 10 pieczarek
- mała cebula
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany
- łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, papryka

Przygotowanie:
Na masełku podsmażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy się podduszą doprawiamy do smaku i dodajemy jogurt i śmietanę. Czekamy aż zgęstnieje.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz