sobota, 10 grudnia 2011

Geschnetzeltes i rosti z boczkiem - Zuryska klasyka

Składniki:
Rosti (placki ziemniaczane)
- 800g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
Geschnetzeltes:
- 650g cielęciny na sznycle
- 300g pieczrek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 posiekane szalotki
- 200ml białego wina
- 300ml bulionu
- 200ml śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną (około 2 godzin) zetrzeć na tarce na duże wiórka.
Boczek pokrojony w kostkę smażyć na suchej patelni aż się trochę wytopi. Dodać na patelnię cebulę i zeszklić często mieszając. Przez sitko odsączyć cebulę i boczek.
Do startych ziemniaków dołożyć pokrojony boczek i cebulę. Wymieszać masę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Rozłożyć połowę masy ziemniaczanej. Smażyć, aż spód się zrumieni. Smażyć z drugiej strony podlewając jedną łyżką oleju (najlepiej zsunąć placek na talerz, potem przyłożyć od góry patelnie i obrócić). Usmażony przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 85stopni. Analogicznie postępować z drugą połową masy, czyli usmażyć drugiego placka.
Umyte i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na cienkie 1/2cm paski. Porcjami smażyć na oleju, aż się zrumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika.
Na patelni roztopić masło. Gdy będzie lekko spienione dodać pokrojone w kostkę szalotki. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Razem dusić chwilę. Dodać wino. Gotować tak długo, aż połowa płynu wyparuje. Dodać bulion i zagotować. Gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać śmietanę i gotować do chwili, gdy sos zrobi się kremowy. Paski mięsa wraz ze sosem dodać do sosu. Podgrzać, ale nie zagotować. Doprawić na pikantnie solą i pieprzem.
Każdy placek pokroić na 8 części, dodać mięso i posypać natką.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz