środa, 7 września 2011

Strogonow

Składniki:
- 300g mięsa wołowego
- 1 cebula
- 300g pieczarek
- 1 ogórek kiszony
- mąka
- oliwa
- łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 6 ziela angielskie
- 2 liście laurowy
- papryka słodka
- maggi
- 1/2 kostki rosołowej do mięs z papryką

Przygotowanie:
Mięso dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie nieduże paseczki. Obtaczamy dokładnie w mące. Potrząsamy mięsem by pozbyć się nadmiaru mąki. Mięso podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Obrano i drobno posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Gdy się uduszą dodajemy pieczarki i cebulę do mięsa. Dusimy aż mięso zmięknie. Dopiero teraz dodajemy ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, gotujemy 3 minuty.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz