wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak w occie balsamicznym

Bardzo prosta marynata, bez siekania, miksowania, wszystko razem wymieszać i gotowe. A muszę przyznać, że kurczak zaskoczył mnie smakiem. I dlatego jestem więcej niż pewna, że przy najbliższej okazji moi znajomi go posmakują. Jest wyrazisty, więc idealny dla ludzi, którzy nie lubią czuć ognia w przełyku.


Składniki:
  
- jedna podwójna pierś z kurczaka (raczej nie nadaje się mięso ze skórą)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy razem. Dodajemy poporcjowanego kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Grillujemy około 5 minut z każdej strony smarując pozostałą marynatą.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz