czwartek, 13 czerwca 2013

Klasyczne hamburgery

Czy jest coś bardziej rozpoznawalnego na świecie niż mielony, grillowany kawał mięsa w bułce? Chyba nie. Jest kojarzony z fast-foodami, choć jest to zdrowe mięso wołowe. Zawsze możemy go przecież zrobić z dobrego jakościowo mięsa a ser, majonez i dmuchaną, słodkawą bułkę zastąpić pyszną sałatką. Efektem tych zmian będzie dobry pełno wartościowy, dietetyczny posiłek.
Wracając do przepisu to długo szukał receptury i porad, by wyszedł dobre hamburgery. I ku radości mojego męża doszłam już do swojego przepisu.
Te poniższe egzemplarze były zrobione na zlecenie. Mój brat szedł do kumpla i poprosił bym mu przygotowała mięso na hamburgery. Pozdrowienia dla dwóch Sebastianów :)



Składniki:

- 0,5kg tłustszego mięsa mielonego wołowego (zmielić samemu lub poprosić o to w sklepie)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatułowej
- sól i pieprz
- 1/4 kubka zimnej wody
- olej rzepakowy

- bułka
- ser chedar
- majonez
- ketchup
- pomidory
- ogórki konserwowe
- sałata
- cebula

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z bardzo drobno posiekaną (lub startą) cebulą. Doprawiamy musztardą, gałką, pieprzem i szczyptą soli. Wyrabiamy mięso dolewając zimnej wody. Wyrabiamy długo aż mięso będzie stanowiło jedną zwartą masę. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Z masy mięsnej formujemy krążki o grubości około 1 cm i średnicy ciut większej od średnicy bułki. Hamburgery układamy jeden na drugim rozdzielając je folią spożywczą (lub folią aluminiową). Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Hamburgery grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem rzepakowym. Mięso opiekamy z obu stron tylko po kilka minut by nie było przesmażone, twarde i suche.
Klasycznie podajemy w przekrojonej bułce. Jedną smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Na spodnią część kładziemy mięso, ser, sałatę, kilka półplasterków cebuli, dwa plasterki pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywamy drugą częścią bułki.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Uwagi
1. Jeśli mięso jest chude, to do wyrabiania dodajemy kilka łyżek oliwy.
2. Do masy można dodać świeżej, posiekanej natki pietruszki lub bardzo drobno posiekane ogórki konserwowe.
3. Podawać można klasycznie w bułce jak przedstawiłam, ale również dietetycznie na talerzu sałaty z piklami.

1 komentarz:

  1. Mega wypaśne burgery!I co najważniejsze wiemy, co jemy, a nie jakw fast foodzie :)

    Z pozdrowieniami,

    A.

    OdpowiedzUsuń