wtorek, 23 kwietnia 2013

Curry bombaj

Edytko specjalnie dla Ciebie pojawia się ten przepis.

Uwielbiam kuchnię indyjską, a ta potrawa jest dla mnie esencją. Uwielbiam gdy biorę pierwszy kęs i po kolei na języku pojawiają się aromaty... i na końcu pikantna nuta! Najchętniej jadam ją z chlebkami czapati, które łatwo zrobić w domu, ale sprawdza się też z ryżem lub białym pieczywem.


Składniki:

- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 średnie cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 zielone chilli, posiekane
- 1 łyżka świeżo utartego imbiru
- 1,5 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka zmielonej kolendry
- 0,5-1 łyżeczki chilli w proszku
- 1kg wołowiny, pokrojonej w sporą kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 410g pomidorów z puszki, rozgniecionych
- 250ml mleczka kokosowego
- listki kolendry do ozdobienia

Przygotowanie:

W duży rondlu rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie (nie zmieni koloru tylko zrobi się szklista). Dodać czosnek, chilli, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli w proszku. Podgrzewać ciągle mieszając aż przyprawy się połączą i podgrzeją.

Do rondla dodać mięso. Mięso mieszamy by równo obtoczyło się przyprawami. Smażymy je na dużym ogniu aż się zrumieni (czyli puści soki i te soki następnie odparują). Dodajemy sól i pomidory wraz z zalewą.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny (po godzinie można sprawdzić miękkość mięsa, bo im drobniejsza kostka tym szybciej dojdzie).

Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.Nadal na małym ogni gotujemy przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Tabela dla 1 porcji z sześciu:
- wartość odżywcza 390kcal
- białko 37g
- tłuszcz 25g
- węglowodany 5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz