wtorek, 23 kwietnia 2013

Chlebki czapati

I znów indyjska kuchnia... Są świetne do wszelakich potraw z sosem, jak przed chwilą opublikowane curry bombaj. Do ciasta można wgnieść rozgniecione ząbki czosnku lub prażoną cebulkę. Jadłam też wersję z ziemniakami, ale w domu jeszcze jej nie robiłam.

Składniki:

- 375g mąki atta (gdy nie mam to mieszam mąkę pszenną z razową w stosunku 2:1, z mąki pszennej też wychodzą)
- łyżeczka soli
- 250ml wody
- klarowane masło

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dodawać wodę, by powstało ścisłe ciasto. Cisto wyrobić na stolnicy aż do gładkiej elastycznej postaci. Przykryć folią i odstawić na 50 minut (może leżeć do następnego dnia).

Ciasto podzielić na 14 porcji (bardzo malutkie). Każdą porcję rozwałkować na krążki o średnicy 14cm.

Rozgrzaną patelnię posmarować masłem. Smażyć chlebki na średnim ogniu (na złocisty kolor), spłaszczając je od góry.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.


Tabela dla 1 porcji z czternastu:
- wartość odżywcza 65kcal
- białko 2g
- tłuszcz 0g
- węglowodany 15g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz