poniedziałek, 17 czerwca 2013

Warzywa z grilla

Kiedyś oglądając telewizję rzuciło mi się w oczy, że Okrasa nie kładzie warzyw bezpośrednio na ruszcie, ani nawet na tacce aluminiowej. robił sam tackę do warzyw. Postanowiłam wypróbować ten osobliwy sposób i jestem szczerze nim zauroczona i już nigdy nie zrobię warzyw inaczej. Nie przywierają, są chrupiące, ale nie tracą na soczystości.
Ulka to coś dla Ciebie, bo uwielbiasz grillować warzywa.



Składniki:

- 1 cukinia
- 1 papryka
- dowolne warzywa, jakie lubicie
- 4 łyżki oliwy
- sokz połówki cytryny
- 1 łyżeczka warzywka
- 2 łyżki suszonego koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- folia aluminiowa (najlepiej gruba, grillowa)
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ucinamy takie same kawałki folii i papieru. Kładziemy papier na folii (folia matem do dołu) i zawijamy krawędzie tworząc delikatny rant.
W filiżance przygotowujemy dip. W tym celu mieszamy oliwę z 1 łyżką wody, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy na chwilę.
Warzywa kroimy na wielkość kęsa. Wrzucamy do miski i polewamy wcześniej przygotowanym dipem. Mieszamy by dip pokrył dokładnie warzywa. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyczki lub wykładamy bezpośrednio na przygotowaną tackę. Grillujemy smarując marynatą. Wykładamy gotowy szaszłyk na talerz i ponownie smarujemy (lub przekładamy do miski i polewamy pozostałą marynatą).

Podawać do stołu i życzyć smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz