Składniki:
- poporcjowana podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ja rozbijałam w moździerzu)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pokruszonych ziaren pieprzu
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku (jeśli jest słaby to nawet 8-9)
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka drobno posiekanych listków mięty
- 0,5 szklnaki oliwy
- 0,5 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Zalewamy powstałą marynatą kawałki kurczaka i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce (warto poczekać). Mięso grillujemy smarując pozostałą marynatą.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
smakowity kąsek :)
OdpowiedzUsuń:) ale milo widziec tyle pysznosci i przepisow na nie. Chwilke to nie zagladalam i jestem w szoku ile przybylo. Z kilku propozycji na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńp.s ja sie moge zapowiedziec z rodzinka :)
OdpowiedzUsuńTylko pogodę zamów a ja zrobię kurczaka.
OdpowiedzUsuń