poniedziałek, 24 czerwca 2013

Leczo

To danie to chyba już klasyka letnich dni. Znam już kilka sposobów przygotowywania. I tak ja lubię wersję duszoną, której bazą jest papryka, ale cukinia i pomidory są miłym wzbogaceniem smaku.



Składniki:

- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka (u mnie grillowana)
- 1 cukinia
- 2 średnie cebule
- 0,5kg pomidorów
- 40dag wędliny
- 2 łyżki oleju
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy na cienkie plasterki. Wędlinę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy. Wędlinę i warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i podlewamy niecałą szklanką wody. Całość zagotowujemy, a potem zmniejszamy gaz i dusimy około 20 minut (do miękkości warzyw).

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

1 komentarz: