niedziela, 9 października 2011

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki:
- 140g herbatników
- 2 łyżki drobnego cukru
- 70g masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki gorącej
- 300ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
- 200g białej czekolady

Przygotowanie:
Pokruszyć herbatniki, można to zrobić za pomocą blendera. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę. Dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło. Wymieszać dokładnie i wyłożyć dno małej tortownicy o średnicy około 21cm. Wstawić do lodówki.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada ostygnie ubić śmietanę na sztywną pianę, ale nie wolno przedobrzyć. Dodać kawę a potem delikatnie wmieszać roztopioną czekoladę.
Masę wyłożyć na przygotowany spód i ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na noc) . Ciasto przed krojeniem wyjąć na 10 minut z lodówki by zmiękło przed krojeniem.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz