poniedziałek, 27 czerwca 2011

Tagliatelle z imbirowym kurczakiem i z morelami

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki miodu
- sok z 1,5 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- cebula
- 3 morele
- 2 ostre papryczki
- klarowane masło (do smażenia)
- makaron tagliatelle

Przygotowanie:
1. Marynowanie mięsa
Do miski wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki, starty imbir, miód, sok z cytryny i mięso pokrojone w mniejsze kawałki. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
2. Przygotowanie moreli
Morele przekroić na połowy i wyjąć pestki. Następnie pokroić w plasterki i wrzucić do miski wraz z cienko pokrojonymi ostrymi papryczkami.
3.Przygotowanie
Kurczaka wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni. Morele obsmażyć na klarowanym maśle. Gdy przybiorą złotawy kolor dodać sok z połowy cytryny rozmieszany z miodem i startą skórkę z połowy cytryny, poddusić 5 minut. Ugotować makaron.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz