Składniki:
- 1kg karczku
- 1/2l jasnego piwa
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli ziołowej
- 1 przyprawa do żeberek z miodem
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka carry
- 4 goździki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piwo z miodem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Oczyszczony i umyty karczek kroimy na plastry o grubości 1cm. Karczek układamy w pojemniku zalewamy piwem i odstawiamy do lodówki (najlepiej na 24h), co jakiś czas przekładamy plastry by wszystkie równo się zamarynowały. Grillujemy na złoto (na dobrze rozgrzanym grillu, ale uważać by się nie zaczął palić).
Podajemy do stołu i życzymy smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz