Składniki:
- 1 bakłażan
- ser mozzarella
- 1/2 szklanki oliwa z oliwek
- 3 łyżki ocet balsamiczny
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana na talarki(plastry) o grubości 2cm. Solimy bakłażana z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik na około godzinę. Spłukujemy z bakłażana sól i odstawiamy by wysechł. Mieszamy ze sobą oliwę, ocet , rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Bakłażana grillujemy, co jakiś czas smarujemy go przygotowaną mieszaniną. Gdy bakłażan już jest prawie gotowy (po około 8minutach), to na każdym talarku kładziemy plaster mozzarelli i grillujemy aż ser zacznie się topić (czyli jeszcze jakieś 2 minuty). Świeżo zdjęty z grilla bakłażan posypujemy posiekanym koperkiem.]
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
wygląda pięknie, doksoanęł połączenie, pozdrawiam (GG)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ostatnio i wyszły pyszne! :)
OdpowiedzUsuń