sobota, 3 września 2011

Grill - adana kebab

Składniki:
- 1/2kg mięsa mielonego z baraniny (opcjonalnie z wieprzowiny lub indyka)
- 1 szklanki rosołku (może być z kostki)
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso, dodajemy przyprawy, oraz posiekany czosnek i cebulę. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę wywaru (ja do mięsa indyczego dodaję tylko pół szklanki rosołku i 2 łyżki bułki tartej). Mięso jest dobrze wyrobione dopiero wtedy, gdy odchodzi od ręki (gdy jest z tym problem, to dodać odrobinę bułki tartej). Wyrobione mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Zwilżonymi wodą rękami formujemy cienkie wałeczki, które nabijamy na namoczone wykałaczki do szaszłyków. Grillujemy je równomiernie z każdej strony.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

P.S.
Ostrzegam: pikantne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz