Składniki:
zupa:
- 1 opakowanie brokuła mrożonego
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
pulpety:
- 15dag mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- łyżeczka musztardy
- łyżka oleju
- pieprz, sól
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Zeszklić cebulę na masełku. Dorzucić pietruszkę i brokuły i zalać bulionem. Gotować 20 minut pod przykryciem.
Posiekać kapary i obraną cebulę. Połączyć mięso cebulę i kapary, oraz doprawić o smaku. Uformować 12 pulpecików. Masło i olej zagrzać na patelni. Usmażyć pulpety równomiernie ze wszystkich stron, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Lekko ostudzoną zupę zmiksować. dołożyć śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dołożyć pół porcji posiekanej natki.
Do miseczki nalać zupę i dodać trzy pulpety i ozdobić resztą posiekanej natki.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz