Składniki:
- 50g masła
- 120g miodu sztucznego
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 białko
- 160g cukru pudru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika zagotować. Gdy masa wystygnie, ale nie stwardnieje, dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a na koniec wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformowane w kulę owinąć folią spożywczą i zostawić przynajmniej na noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm i foremkami wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 10 minut.
Jeżeli mają być ozdobami choinkowymi:
- słomką do picia zrobić w każdym surowym ciastku dziurkę na sznureczek;
- w każdym surowym ciastku wykroić dziurkę np kieliszkiem i wypełnić ją skruszonymi landrynkami (w jednym kolorze), po upieczeniu odczekać aż witrażyk zastygnie i dopiero zdjąć z blaszki.
Podczas gdy pierniki stygną w celu zrobienia lukru ubić białko na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder. Zimne pierniczki udekorować lukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz