sobota, 17 grudnia 2011

Pomidory nadziewane (danie wegetariańskie)

Składniki:
- 4 duże pomidory
- 4 kromki czerstwego białego pieczywa
- 150ml mleka
- 2 roztrzepane jaja
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- 10 oliwek czarnych
- 5 łyżek parmezanu (goudy)
- 2 łyżki przyrumienionej bułki tartej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Wykonanie:
Odciąć końce pomidorów i wydrążyć środki. Posolone i popieprzone ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180stopni Celsjusza. W tym czasie wymieszać pokruszony chleb z mlekiem, oliwkami i jajkiem doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem. Do farszu dołożyć bazylię, natkę i cebulę. Do każdego pomidora włożyć nadzienie i od góry posypać bułką tartą i serem, a na koniec skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku okołu 30minut, aż pomidory zmiękną.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz