Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 25 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 1 cukier wanilinowy
- drożdże
Masa:
- 500 ml mleka
- 400 g maku
- 150g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 żółtka
- rodzynki, skórka pomarańczowa
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę mąki, cukier i drożdże.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy ucieramy do białości. Do mąki lekko podgrzanej (w mikrofalówce) dodajemy rozczyn, ubite jaja oraz masło. Wyrabiamy ciasto aż stanie się lśniące i elastyczne (dużo siły i czasu, można troszkę podsypać mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mleko zagotować z miodem. Dodajemy mak i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Odcedzamy mak i mielimy go 3 razy (przez drobne sitko do maszynki). Zmielony mak łączymy z rozpuszczonym masłem, cukrem , żółtkami i bakaliami.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na dwa cienki placki, każdy smarujemy makiem i zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę do ciasta wysmarowaną tłuszczem i układamy na jej przekątnej. Roladę nacinamy od góry(pod sporym kątem) nożyczkami i rozkładamy człony na przemian na boki. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Polewamy obficie od góry lukrem i posypujemy kolorową posypką.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
Uwaga:
Z powyższych proporcji wychodzą dwa ładne duże makowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz