Przepis jest modyfikacją przepisu na smażoną rybę z łagodnym curry z kolendrą.
Składniki:
- 2 łyżki klarowanego masła
- 300 g filet z łososia
- 1 średnia cebula (drobno posiekana)
- 2 nieduże ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 papryczka chilli (posiekana bez pestek)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 125 ml wody
- posiekana dymka
Przygotowanie:
W dużym rondlu stopić masło. Obsmażyć rybę na średnim ogniu (z obu stron po jednej minucie). Rybę odkładamy na talerz.
Dodajemy do rondla cebulę i czosnek i smażymy aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodajemy przyprawy i papryczkę. Podsmażamy około 30 sekund by uwolniły się aromaty. Dodajemy koncentrat i wodę. Gotujemy delikatnie około 2 minut. Dodajemy rybę i połowę dymki. Gotujemy jedną minutę i obracamy rybę na drugą stronę i gotujemy kolejną minutę. Posypujemy resztą dymki.
Podawać do stoły i życzyć smacznego.
Wygląda smakowicie i na pewno też tak smakuje.
OdpowiedzUsuń