czwartek, 5 września 2013

Kurczak w pomarańczach

I znów na przekór naturze sięgam po owoce niesezonowe. Ale chyba już się troszkę stęskniłam za cytrusami. Przepis jest miksem mojej weny twórczej i przepisu, który znalazłam w sieci na Hiszpański kurczak w pomarańczach.




Składniki:

- pół kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- łyżka startego imbiru
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki (u mnie 4 pomidory limy bez skóry i pokrojone)
- 2 papryczka jalapeno
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Przygotowanie:

W kurczaka wcieramy sól i pieprz. Obsmażamy na patelni na oliwie z obu stron na złoty kolor. Przekładamy kurczaka do brytfanki i wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Na nieumytej ze smażenia kurczaka patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i imbir - do miękkości. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy jeszcze około 5 minut. Dodajemy pomidory, koncentrat, miód, zioła i pokrojoną papryczkę jalapeno. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
Sosem polewamy kurczaka, dodajemy ósemki pomarańczy (wyszorowaną i pokrojoną ze skórką). Dusimy w piekarniku pod przykryciem jeszcze około 50 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i odsuwamy warzywa by skórka się zrumieniła.

Podajemy do stołu i życzymy smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz