Składniki:
- wywar z wędzonki
- 3/4kg cebuli
- łyżka masła
- 1,5 kieliszka szampana
- tymianek
- sól, pieprz, cukier
- grzanki z ciemnego chleba/groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Na maśle dusimy cebulę lekko ją osalając by puściła soki i się nie przysmażyła. Gdy cebula jest już miękka podlewamy ją szampanem i dodajemy cukier i roztarty w dłoniach tymianek. Dusimy cebulę aż większość szampana wyparuje, wtedy miksujemy. Miazgę dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy na maleńkim ogniu, im dłużej będzie gotowana zupa, tym jej smak będzie delikatniejszy. Przed podaniem powinna lekko ostygnąć.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
Sałatka ze śliwkami w occie.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
matiasy
śliwki w occie
cebula
majonez
Wykonanie:
Namoczone matiasy pokroić na kawałki(1cm-1,5cm)zalać octem ze śliwek i pozostawić na noc. Rano wyjąć z octu. Pokroić drobno cebulkę w kosteczkę a śliwki na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez według uznania. Można doprawić cukrem, szczyptą pieprzu ale nie jest to konieczne. Włożyć do lodówki na 2-3 godz.