Warstwa kakaowa
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki żelatyny
Warstwa cytrynowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 bite śmietanki w proszku
- 2 galaretki cytrynowe
- biszkopty
- pół kieliszka brandy
- kieliszek wody
- łyżeczka cukry
Przygotowanie:
1. Warstwa kakaowa:
Składniki mieszając doprowadzić do zagotowania. Następnie połową zalać spód naczynia (u mnie blaszka na ciasto 24cmx24cm). Pozostałe pół posłuży jako wierzchnia warstwa ptasiego mleczka.
2. Warstwa cytrynowa:
Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody i odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać dwie szklanki chłodnego mleka i wsypać dwie bite śmietany. Zamieszać, a potem mikserem ubić pianę. Dodać galaretkę, która zaczęła tężeć. Pół masy wlać do blaszki. Poukładać biszkopty. W filiżance wymieszać brandy (lub inny alkohol lub wodę) z wodą i cukrem i delikatnie tym ponczem nasączyć biszkopty. Wylać drugą warstwę masy cytrynowej.
3. Wykończenie:
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę kakaową. Włożyć do lodówki. Po zastygnięciu kroić na małe prostokątne kawałki.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
2. Warstwa cytrynowa:
Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody i odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać dwie szklanki chłodnego mleka i wsypać dwie bite śmietany. Zamieszać, a potem mikserem ubić pianę. Dodać galaretkę, która zaczęła tężeć. Pół masy wlać do blaszki. Poukładać biszkopty. W filiżance wymieszać brandy (lub inny alkohol lub wodę) z wodą i cukrem i delikatnie tym ponczem nasączyć biszkopty. Wylać drugą warstwę masy cytrynowej.
3. Wykończenie:
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę kakaową. Włożyć do lodówki. Po zastygnięciu kroić na małe prostokątne kawałki.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz