Zupa jest według mnie fajną alternatywą na obiad w gorące dni. Tym razem zupa pomidorowa. Dodatek papryki wyraźnie wzbogaca smak i pięknie podbija kolor. Nie należy też się bać śmietany, bo nasz organizm potrzebuje urozmaiconej diety.
Mnie z poniższych wielkości wyszło 8 porcji gęstej zupy krem.
Składniki:
- 1kg pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki)
- 2 czerwone papryki
- wywar z kości (lub kostka rosołowa i woda)
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek i paprykę kroimy, a następnie podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pomidory i gałązki bazylii (w całości by można ją było wyjąć przed miksowaniem). Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Wyjmujemy bazylię i wlewamy 2 szklanki gorącego bulionu. Gotujemy do zmięknięcia pomidorów. Miksujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu lub wody. Dodajemy śmietanę (dla bezpieczeństwa lepiej jest ją w szklance wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a potem dopiero wlać do zupy). Doprawiamy.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.
Uwaga:
Ja podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz