Składniki:
- 8 paczek herbatników
- 1 puszka masy o smaku krówki
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 300g mleka w proszku (odtłuszczone granulowane)
- 2 czekolady mleczne
- 200g orzeszków ziemnych
- 10 łyżek mleka
Przygotowanie:
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym i pozostawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na białą, puszystą masę. Dodajemy ostudzone mleko. Przesiewamy mleko w proszku i dodajemy do masy. Miksujemy aż do dobrego połączenia i powstania masy mlecznej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masę krówkową. Orzeszki siekamy (traktujemy blenderem) a potem prażymy na suchej patelni. W kąpieli wodnej topimy czekolady i dodajemy do nich orzeszki.
Dno blachy wykładamy herbatnikami. Wykładamy pół masy mlecznej i znów układamy warstwę herbatników. Wylewamy i rozprowadzamy masę krówkową. Układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy drugą połowę masy mlecznej, którą przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch wykładamy czekoladę z orzeszkami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podać do stołu i życzyć smacznego.
czyli to jest to :). w smaku juz wyprobowalam teraz moze i ja skusze sie na zrobienie tego ciacha.
OdpowiedzUsuń